Jak przechować jedzenie przez długi okres? Prowadzisz własną restaurację? Zobacz, jak nie marnować żywności!

Jeżeli prowadzisz swoją knajpę, niewątpliwie wiesz doskonale, jak dużo jedzenia zmarnuje się na co dzień. Nawet jeżeli wydaje Ci się, że wszystkie porcje konkretnych potraw masz skrupulatnie obliczone, jednak gastronomia jest tak nieprzewidywalnym biznesem, że niemalże każdego dnia właściwie wszystko może wywracać się do góry nogami. Jak sobie z tym radzić?
Kłopoty z przechowywaniem jedzenia w restauracjachZ jednej strony oczywiście nie chcesz mówić klientom, iż nie ma jakiejś potrawy, z drugiej natomiast zakupienie zbyt wielkiej ilości składników, które później mogą nie zostać wykorzystane spowoduje realne straty - bez wątpienia doskonale znasz taki dylemat. Jeżeli chcesz go uniknąć, powinieneś opracować niezły system przechowywania jedzenia w swej restauracji.



Najmocniej polecanym sposobem na przechowanie żywności, który zwykle nie powoduje żadnych strat w jakości, zdecydowanie jest zamrażanie jedzenia. W Twojej knajpie z pewnością musi się więc znaleźć zamrażarka niskotemperaturowa, dzięki której będziesz w stanie naprawdę sporo zaoszczędzić - http://merazet.pl/zamrazarki_niskotemperaturowe.php. Jeśli Twój kucharz będzie pewny, iż danego składnika jest za wiele i nie zdąży go przerobić przed jego popsuciem się, po prostu włoży go do zamrażarki i ustawi odpowiednio regulator temperatury (sprawdź tutaj: www.merazet.pl/regulatory_temperatury.php). To bez wątpienia jeden z najlepszych sposobów na przechowanie żywności.
Co jeszcze
Staraj się, żeby Twoja karta nie była zbyt obszerna - to właściwie zawsze gwarancja świeżości jedzenia. Na dodatek wykorzystuj z głową resztki z jednego dania do zrobienia - wówczas zdecydowanie nic się nie zmarnuje.